Perníkový dort

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 5
Prostreno! XV (13) 20.4. dez Foto: Prostreno! XV (13) 20.4. dezFoto: All

Kvůli poslednímu chodu Čeněk po letech ochutnal nemilované banány.

Suroviny
  • korpus
  • máslo 200 g
  • vejce 6 ks
  • perníkové koření 3 lžičky
  • mleté lískové oříšky 200 g
  • čokoláda na vaření 200 g
  • čerstvé sezónní ovoce
  • kypřící prášek 1 lžička
  • vanilkový krém
    žervé 250 g
  • smetana ke šlehání 160 ml
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • výplň dort
    banán 4 ks
  • plátky mandlí
  • potravinářské třpitky
Postup
1

Korpus: Na korpus, který se musí odležet, ušleháme máslo s polovičním množstvím cukru. Oddělíme bílky a žloutky, které postupně vešleháme, bílky si dáme odležet do lednice. Oříšky, čokoládu a perníkové koření nasekáme dohromady a vmícháme. Ztuhlé bílky ušleháme dotuha a přidáme druhou polovinu cukru. Mouku smícháme s kypřicím práškem a postupně přidáváme do žloutkové směsi. Těsto vlijeme do formy a dáme péct na 170 stupňů dozlatova.

2

Krém: Všechny suroviny vyšleháme společně, smetanu přidáváme ke konci postupně. Když máme krém hotový, můžeme se pustit do skládání dortu. Rozpůlíme dort, na spodní část budeme pokládat banány, plátky mandlí, vanilkový krém, znova mandle a přiklopíme korpusem. Vršek nazdobíme a hotový dort necháme vychladit.