Bábovka s jablky a ořechy, do zlatova upečená jablíčka v župánku, šlehačka, smetana, káva

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 5
Prostreno! XV (13) 19.4. dez Foto: Prostreno! XV (13) 19.4. dezFoto: All

A do stejné nostalgické vlny patřily i tradiční moučníky s kávičkou.

Suroviny
Postup
1

Bábovka: Ze šesti vajec ušleháme sníh, vedle žloutky s cukrem. Vše dáme do mísy, přidáme nastrouhaná jablka + nastrouhané vlašské ořechy, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a rozinky. Část těsta dáme stranou a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta nalijeme do bábovkové formy, potom kakaové těsto a navrch druhou polovinu světlého těsta. Pečeme pozvolna v předehřátě troubě asi 30-40 minut.

2

Jablíčka v župánku: Listové těsto vyválíme na tenký plát a rádýlkem rozdělíme na čtverce podle velikosti jablek. Omytá jablka oloupeme, potom jablka zabalíme do listového těsta, posypeme skořicí a cukrem, rohy spojíme a dobře přitiskneme. Uzavřené těsto potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dorůžova. Při podávání posypeme moučkovým cukrem.